IZA POZORNICE-

­čŚ×

INTERVJU S MARIOM KOVA─îEM

"Prijenos predstava Londonskog

Nacionalnog Kazališta je kao

prijenos utakmica Lige prvaka"

Redatelj MARIO KOVA─î jedno je od najpoznatijih lica nezavisnog hrvatskog kazali┼íta. Njegovi interesi ve─ç desetlje─çima meandriraju kroz razne vrste kreativnog stvarala┼ítva - od DJ-iranja, preko kvizova, do knji┼żevnosti. Mario na MALOM FESTIVALU sudjeluje kao autor kazali┼ínog kviza kojeg u pro┼íirenoj stvarnosti vode dva virtualna avatara - glumica Tea i kazali┼íni mi┼í Tar. Uo─Źi otvaranja festivala 1. svibnja, upitali smo ga nekoliko pitanja.

Mario, kako bi opisao proteklih godinu dana u smislu utjecaja na nezavisno kazalište?

Protekla godina je bila izazovna za cijelu planetu, sve ljude i apsolutno sva zanimanja (osim filmskih monta┼żera, njima se ni┼íta nije promijenilo) pa tako i za nezavisna kazali┼íta. Nama je zasigurno bilo te┼że nego kolegama u gradskim i dr┼żavnim institucijama zbog onemogu─çenosti prodaje i distribucije predstava ali mnogim drugim zanimanjima je bilo jo┼í te┼że (pogotovo sektoru ugostiteljstva, npr.) pa treba izdr┼żati.

Po─Źetak ove godine obilje┼żio si humanitarnim anga┼żmanom u kazali┼ítu za potresom pogo─Ĺena podru─Źja. Kako je to pro┼ílo i postoje li planovi za dalje?

Za sada ide sjajno a planiramo i da traje dok god ima dobre volje kod kazali┼ítaraca koji volonterski gostuju. Moram priznati da je i na nas terapeutski djelovalo ─Źesto igranje predstava u Sisku, Petrinji, Hrv. Kostajnici i okolnim mjestima jer smo se za┼żeljeli glume pred ┼żivim ljudima tijekom prisilne lockdown pauze. A vjerujem kako su na┼íe predstave i publici olak┼íale izazovne i te┼íke dane nakon potresa.

Kako pandemija utje─Źe na kazali┼íte i publiku? Kako ─çe dugoro─Źno utjecati?

Ve─ç sada utje─Źe jako lo┼íe, a pla┼íim se da bi moglo biti i gore, ponajvi┼íe u gubitku publike koja ─çe s vi┼íe bojazni birati na koja javna doga─Ĺanja ─çe i─çi. U mnoge ljude je u┼íao neki strah i bojim se da bi predstave, koncerti, festivali i sli─Źna doga─Ĺanja to mogli osjetiti na smanjenju posje─çenosti. S druge strane, mo┼żda nije lo┼íe ovo vrijeme poja─Źano raditi na sebi i u─Źiti nove vje┼ítine i sticati nova znanja koja nam do sada nisu trebala ili nismo imali vremena za njih.

Koji su najve─çi izazovi s kojima se suo─Źava nezavisno kazali┼íte u Hrvatskoj?

Najveći problemi su financijske prirode, a najveći izazovi ipak estetske: kako biti što bolji sa što manje novca.

Gledaš li online predstave?

Gledam, pratim, obrazujem se. Uglavnom mi to nije TO, nedostaje mi direktni kontakt, pogled na glumca, smijeh publike u istoj prostoriji, komunalno dru┼ítveno iskustvo. Ali, pogledao sam neke predstave Londonskog Nacionalnog Kazali┼íta i to je, tehni─Źki gledano, godinama ispred nas - prijenos njihovih predstava je kao prijenos utakmica Lige prvaka: desetak kamera iz svih kutova, zumiranje, detalji... Mo┼żda bi mogli ne┼íto od njih nau─Źiti.

Imaš li poruku za publiku Malog festivala?

Nikada nemojte odrasti, to je skroz dosadno i bezveze.

(ib, foto: privatna arhiva)

PRETPLATI SE NA NEWSLETTER MALOG FESTIVALA


Mali Teatar