Tata Slikovnica: Sunčasta

TEKST: Zoran Vakula

REŽIJA, DRAMATIZACIJA: Igor Baksa

IGRAJU: Igor Baksa, Mirna Ostrošić

GLAZBA: Igor Baksa, Mirna Ostrošić

Program je ostvaren u suradnji s Centrom

za kulturu i informacije Maksimir,

te uz potporu Ministarstva kulture i

medija Republike Hrvatske.

O PREDSTAVI

Tati Slikovnici se u ovoj priči pridružuje njegova prijateljica Teta NeMirna! Zajedno glume, sviraju i izvode osunčanu slikovnicu "Sunčasta" koju je napisao legendarni meteorolog Zoran Vakula, a ilustrirao isto tako glasoviti Nik Titanik!

Tata Slikovnica je interaktivni igrokaz u storytelling formatu (format pričanja priče) i maniri improvizacijskog kazališta u kojem publika sudjeluje u kreiranju sadržaja na pozornici! Predstava je nastala iz istoimene dječje web serije, pokrenute s početkom mjera borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj na YouTube kanalu Malog teatra. Trenutno je aktualna 3.sezona serije na KANALU TATE SLIKOVNICE


Do sad je snimljeno četrdesetak epizoda i odigrano šezdesetak izvedbi - u Zagrebu i diljem Hrvatske.

METODOLOGIJA IGROKAZA

Početak interakcije i poticanje procesa razvoja socioemocionalnog angažmana djece u publici, Tata Slikovnica ostvaruje razgovorom s djecom na početku svake predstave. Pitanja koja Tata Slikovnica postavlja obično se dotiču tema knjiga, poznavanja čitanja i navika čitanja, čime se naglašava važnost čitanja kod djece i roditelja. Kanal komunikacije između izvođača i publike, od samog početka predstave je otvoren i traje tijekom cijele predstave.

U klasičnoj izvedbi predstave Tate Slikovnice, djeci se predstavlja nekoliko različitih naslova knjiga i slikovnica, pri čemu ona imaju ulogu aktivnih sudionika jer biraju naslove koji će se izvoditi. Prilikom izvođenja priča zajedno s TS komentiraju i odgovaraju na pitanja koja se otvaraju kroz čitanje. Tom metodom djecu se potiče na čitanje s razumijevanjem.

U "Sunčastoj", budući da se unaprijed zna naslov koji će se izvoditi, moment odlučivanja djece o događajima na pozornici uređen je na drugačiji način - Tata Slikovnica poziva djecu da zajedno naprave pjesmu! Što uglavnom daje vrlo živopisne i duhovite rezultate koje i roditelji i djeca pamte još dugo nakon što su sudjelovali u predstavi 🙂

Osim što djeca u predstavi sudjeluju kroz stvaranje stihova zajedničke pjesme, razgovor s likovima na pozornici i pjevanjem pjesama, u završnom dijelu izvedbe poziva ih se na zajednički ples koji predvodi Teta NeMirna.

Na kraju, s Tatom Slikovnicom i Tetom NeMirnom djeca se mogu slikati u okružju kazališne scenografije, a osim toga djecu i njihove roditelje potiče se na aktivno sudjelovanje u programu Tate Slikovnice i izvan predstave - kroz digitalne komunikacijske kanale, poput e-maila tataslikovnica@maliteatar.hr i društvenih mreža Tate Slikovnice (Facebook, Instagram, Youtube, TikTok) - gdje mogu slati svoje crteže, priče, prijedloge za nove naslove i komentare. Na taj način, djecu potičemo na aktivno sudjelovanje u kulturi i sadržajima društvenih mreža i digitalnih platformi, umjesto da su samo njihovi konzumenti.

PAR RIJEČI O PREDSTAVI - DJEČJI VRTIĆ MONTESSORI, ZAGREB

Na sredini dvorišta stajao je stol sa slikovnicama i gitara pored njega. Čim sam vidjela gitaru, znala sam da to mora biti nešto dobro. Na prvi pogled uočila sam par dobro poznatih slikovnica i pomislila: ''Joj, samo da budu neke koje nikada nisam čitala!'' Djeca su bila jako uzbuđena i nestrpljiva. Tada je na scenu došao gospodin glumac na kojem se vidjelo da je i on jedva dočekao predstavu nakon ''sto godina''. Bio je tooooliko simpatičan, smiješan, pristupačan, razgovorljiv…
Pročitao nam je priče ''Ja sam Kibibi, a tko si ti?'' i ''Atasaj''. Priče su fenomenalne, dirljve i poučne. Glumac ih je čitao s toliko žara i energije; penjao se po ljestvama, spuštao niz tobogan, oponašao zvukove iz prirode…
Najviše zanimanja i smijeha u djeci su izazvale pjesme koje je svirao; s odličnim tekstovima na smiješan način prilagođene najmlađoj publici. Osobno sam ''umrla od smijeha'' na glumčevo oponašanje karijesa u pjesmi o zubima. Njegova interakcija s publikom je za svaku pohvalu.
Djeca nisu htjela da predstava završi, tražili su još. Svidjelo im se, uljepšalo im je dan. A čim je njima dan bolji, i nama je.


Tata slikovnica, od srca HVALA na prekrasnoj predstavi!

14.svibnja 2021., Zagreb

IMG_20220430_111846
Slika zaslona 2022-05-26 u 11.24.55
IMG-20220430-WA0007
Slika zaslona 2022-05-26 u 11.15.39
IMG_20220511_170239_767
Slika zaslona 2022-05-26 u 11.10.16
IMG_20220430_112035
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

DO SADA JE TATA SLIKOVNICA ODIGRAO SLJEDEĆE PRIČE:

SUNČASTA - Zoran Vakula

DINOSAURI NISU NESTALI - Mirjana Mrkela

Ja sam Kibibi, a tko si ti - Ana Đokić

Imati sve - Irena Zelena

Zvjezdano dijete - Vane Kosturanov

Malac Komalac - Zoran Pongrašić

Moj tata se smanjuje - Ema Pongrašić

Snjeguljica i sedam patuljaka - Grimm

Maca Papučarica - Ela Peroci

Mala noćna mora - Irena Zelena

Grga Čvarak - Ratko Zvrko

Kako živi Antuntun - Grigor Vitez

Matija i more - Jasminka Petrović

Sretna priča jednog medvjedića - Igor Baksa

Bao Baobab i mala Kibibi - Ana Đokić

Strašna priča - Ana Đokić

Praktični savjeti eko mace - Atana Grbić i Taida Garibović

Djed i repa - Tolstoj


Mali Teatar