Tata Slikovnica

TATA SLIKOVNICA

IGRA: Igor Baksa

TEKST I REŽIJA: Igor Baksa

GLAZBA: Igor Baksa

O PREDSTAVI

Tata Slikovnica je igrokaz u storytelling formatu (format pričanja priče) za jednog glumca te mnoštvo likova, a nastala je iz istoimene dječje web serije, pokrenute s početkom mjera borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj na YouTube kanalu Malog teatra.


Do sad je snimljeno dvadesetak epizoda i odigrano isto toliko izvedbi - u Zagrebu, Novoj Gradiški, Glini, Gorama i Petrinji.

METODOLOGIJA IGROKAZA

Pažnju djece, potrebnu za početak interakcije i poticanje misaonog procesa, TS dobiva postavljanjem pitanja na početku svake predstave. Pitanja se obično dotiču tema knjiga, poznavanja čitanja i sl. Takvim pristupom, već na početku izvedbe otvara se kanal komunikacije između izvođača i publike.

U izvedbi djeci se predstavlja nekoliko različitih naslova knjiga i slikovnica, te djeca imaju ulogu aktivnih sudionika jer biraju naslove koji će se čitati i izvoditi. Prilikom izvođenja priča zajedno s TS komentiraju i odgovaraju na pitanja koja se otvaraju kroz čitanje. Tom metodom djecu se potiče na čitanje s razumijevanjem.

TEME

Teme i priče koje program obrađuje nisu samo zabavne, već i ciljano pedagoško-odgojne. Teme se, između ostalog, bave pitanjem moralne osjetljivosti i emocionalne zrelosti kod djece predškolske i školske dobi, na njima zabavan, shvatljiv i pristupačan način.

Tata Slikovnica također kroz usputne i zabavne savjete o prehrani te kroz pjesme “Zubi, zubi, zubi” i “Ispred naše škole” osvještava djecu po pitanjima zdravog života, zdrave prehrane i higijene.

CILJ IGROKAZA

Osim što ujedinjuje književnu, glazbenu, i dramsku umjetnost, ova predstava istovremeno zabavlja i potiče na kreativnost i maštovitost. Takvim interdisciplinarnim pristupom postiže se objedinjen i višedimenzionalan pogled na područje čitanja i knjige, a u konačnici potiče aktivno i kritičko čitanje kod djece.

PAR RIJEČI O PREDSTAVI - DJEČJI VRTIĆ MONTESSORI, ZAGREB

Na sredini dvorišta stajao je stol sa slikovnicama i gitara pored njega. Čim sam vidjela gitaru, znala sam da to mora biti nešto dobro. Na prvi pogled uočila sam par dobro poznatih slikovnica i pomislila: ''Joj, samo da budu neke koje nikada nisam čitala!'' Djeca su bila jako uzbuđena i nestrpljiva. Tada je na scenu došao gospodin glumac na kojem se vidjelo da je i on jedva dočekao predstavu nakon ''sto godina''. Bio je tooooliko simpatičan, smiješan, pristupačan, razgovorljiv…
Pročitao nam je priče ''Ja sam Kibibi, a tko si ti?'' i ''Atasaj''. Priče su fenomenalne, dirljve i poučne. Glumac ih je čitao s toliko žara i energije; penjao se po ljestvama, spuštao niz tobogan, oponašao zvukove iz prirode…
Najviše zanimanja i smijeha u djeci su izazvale pjesme koje je svirao; s odličnim tekstovima na smiješan način prilagođene najmlađoj publici. Osobno sam ''umrla od smijeha'' na glumčevo oponašanje karijesa u pjesmi o zubima. Njegova interakcija s publikom je za svaku pohvalu.
Djeca nisu htjela da predstava završi, tražili su još. Svidjelo im se, uljepšalo im je dan. A čim je njima dan bolji, i nama je.


Tata slikovnica, od srca HVALA na prekrasnoj predstavi!

14.svibnja 2021., Zagreb


DO SADA JE TATA SLIKOVNICA PROČITAO SLJEDEĆE PRIČE:

Ja sam Kibibi, a tko si ti - Ana Đokić

Imati sve - Irena Zelena

Zvjezdano dijete - Vane Kosturanov

Malac Komalac - Zoran Pongrašić

Moj tata se smanjuje - Ema Pongrašić

Snjeguljica i sedam patuljaka - Grimm

Maca Papučarica - Ela Peroci

Mala noćna mora - Irena Zelena

Grga Čvarak - Ratko Zvrko

Kako živi Antuntun - Grigor Vitez

Matija i more - Jasminka Petrović

Sretna priča jednog medvjedića - Igor Baksa

Bao Baobab i mala Kibibi - Ana Đokić

Strašna priča - Ana Đokić

Praktični savjeti eko mace - Atana Grbić i Taida Garibović

Djed i repa - Tolstoj


Mali Teatar